Op de laatste bladzijde van het bindweefselmassageboek van Irene Sachs zag ik een illustratie van een energetische stroom op het menselijk lichaam. Daarna werd voor mij de opleiding tot Meridiaan-Kleurentherapeut een feit en deze waardevolle therapie neemt in mijn praktijkvoering een steeds belangrijker plaats in.

Ongeveer 40 jaar geleden ontdekte Christel Heidemann, fysiotherapeute en docent bindweefselmassage, dat reflectoire zones in het bindweefsel corresponderen met meridianen en acupunctuurpunten. Daarnaast ontdekte zij dat het bindweefsel, de meridianen en acupunctuurpunten beïnvloed kunnen worden door middel van kleuren.

Ordenen van levensprocessen

Volgens de Meridiaan-Kleurentherapie is het ordenen van levensprocessen in de mens een voorwaarde voor genezing. Hierbij gebruiken we de bindweefseltastmethode als diagnostisch hulpmiddel en controlemiddel. De acupunctuurpunten fungeren als toegangspoorten. Door middel van zijde geverfd met plantaardige pigmenten worden de kosmische krachten en het menselijke etherlichaam met elkaar verenigd voor het herstel van het fysieke lichaam.

Biofotonen

Bijzonder is het wetenschappelijk onderzoek wat collega Cees Tjeerdema heeft opgezet in samenwerking met prof. dr. Roel van Wijk omtrent biofotonen. Dat heeft te maken met de emissie van ultiem kleine lichtdeeltjes in het menselijk lichaam. Er is onomstotelijk een verband tussen deze emissie en het aanbrengen van kleuren op acupunctuurpunten op de huid. Meridiaan-Kleurentherapie doet de emissie verminderen, wat als een gunstig effect kan worden beschouwd. Data worden momenteel geanalyseerd aan de Universiteit van Leiden.

Bindweefseltastmethode

De bindweefseltastmethode is een essentiële onderzoeksmethode voor het bepalen van het therapeutische uitgangspunt, de therapiecontrole, het stoorveldonderzoek of het testen van medicamenten. Ook geeft het inzicht in de samenhang van ziekteprocessen in het individu en de wegwijzers tot een proces van ontwikkeling en herstel.

De toepassingsmogelijkheden van Meridiaan-Kleurentherapie zijn veelzijdig. Zij kan in principe bij ieder ziekteproces en ter profylaxe worden ingezet en heeft zich onder andere bewezen bij onderstaand aandoeningen.

 • Pijntherapie

  Alle vormen van pijn

 • Littekenbehandeling

  Onderzoek bij kinderen in het UMCG door M. Bruggeman

 • Vermoeidheid

  En ook bij uitputting

 • Ondersteuning bij chronische ziekten

  Meridiaan-Kleurentherapie kan bij alle chronische ziekten worden toegepast

 • Ziektes van onduidelijke oorsprong

  Welke gepaard gaan met ene sterk verlies aan levenskracht

Meridiaan-Kleurentherapie is dus een ‘ordenings’-therapie  van levensprocessen. De zelfregulatie van het organisme wordt ondersteunt of aangezet tot stimuleren of afremmen van lichaamsenergie om tot herstel ofwel genezing te komen. De therapie is laagdrempelig en ook kinderen en pijngevoelige patiënten waarderen de niet-invasieve beïnvloeding van gekleurde stukjes zijde op acupunctuurpunten als heilzaam. Uitgebreide info en zeker ook patiëntenervaringen vindt u op onze website!